15 tips voor hardlopen met een hardloopbuggy

Een marathon training is al moelijk om te combineren met een druk leven. Maar marathon training met een baby is hele nieuwe uitdaging. 

Je moet je trainingen creatief plannen. Voor mij betekent dat dat ik mijn kindje van 1,5 jaar meeneem tijdens het hardlopen.

Negen maanden na de bevalling had ik het hardlopen weer opgepakt. Op deze leeftijd was mijn kindje al geschikt om een in hardloopbuggy te zitten. Het is aanbevolen om te wachten tot je baby 6 maanden oud is of wanneer je baby al rechtop kan zitten.

Hardlopen met de babyjogger is voor ons een soort family bondinggeworden. Elke weekend nemen man en ik het dochterje voor een hardlooprondje in een park of naar het strand. Ze geniet van de omgeving terwijl wij genieten van het samen trainen. Het is ook een gegarandeerde manier om je baby te laten slapen.

Mijn tips om hardlopen met de kinderwagen leuker te maken voor jou en de kleine:

Na 16km lange duurloop.
 1. Kies een goede hardloopbuggy. Wij gebruiken BOB-gear babyjogger. In Nederland is de hardloopbuggy van Thule meer bekend. Babyjoggers zijn wel duur maar ze zijn meestal tweedehands beschikbaar.
 2. Goede timing is belangrijk. Kies een tijdstip wanneer je baby haar/zijn ochtend of middag dutje doet. Anders heeft zij/hij te veel energie en zal niet stil zitten of vervelend gaan doen.
 3. Zorg voor voldoende eten en drank onderweg voor je kindje en jezelf . Neem altijd water mee, koekjes, banaan of fruit dat makkelijk te eten is.
 4. Neem je vertrouwde hardloop route. Vermijd bossen of onbekende plekken waar er geen mensen zijn. Parken, boulevards, en stranden zijn ideale plekken want als er iets gebeurt kan je altijd om hulp roepen.
 5. Vergeet je telefoon niet en zorg ervoor dat de batterij vol opgeladen is.
 6. Neem voldoende contant, bankpasje en je ov kaart mee voor het geval dat je niet meer kan doorlopen of als je naar een restaurant moet om een poepluier te verschonen (het kan gebeuren!).
 7. Zorg voor entertainment voor je kindje. Misschien is de omgeving al genoeg om haar/hem bezig te houden, maar neem voor de zekerheid haar/zijn favoriete knuffels mee.
 8. Let op honden die niet aangelijnd zijn. Hoe vriendelijk ze ook zijn, een agressieve hond kan het leven van je kindje levenslang verpesten. Wees alert als er een hond in de buurt is.
 9. Laat familie of vrienden weten wanneer je gaat hardlopen en op welke route.
 10. Kies voor een vlakke ondergrond zoals een fietspad en vermijd trottoirs of een onverharde weg. De hobbelige stoep kan voor irritatie zorgen waardoor je baby moeilijk doet.
 11. Doe rustig aan. Hardlopen achter een kinderwagen moet je in jouw lange duurloop tempo doen.
 12. Kleed je baby aan voor de juiste temperatuur. Houd er rekening mee dat het kindje niet zo veel beweegt als jij en zal het ook niet warm krijgen op een koude dag. Neem altijd een extra jasje mee.
 13. Als het mogelijk is, ga dan met jouw partner of met jouw hardloop maatje, zeker als je meer dan 10 kilometer wilt lopen.
 14. Praat af en toe met je kindje om haar/hem te laten weten dat jij daar bent. Ze/hij ziet je natuurlijk niet.
 15. Geniet van je tijd samen met je kindje. Neem een pauze om samen interessante dingen te bekijken, zoals een kudde wilde koeien of een herten familie die de weg oversteekt.
Share: