Die ongewenste kinder cadeautjes

Beste ouders van Nederland,

Het is allemaal lief maar ik heb er genoeg van.

Mijn peuter zit nog niet eens een jar in de kinderopvang maar tot nu toe hebben wij al drie bellenblaas setjes, 5 mini doosjes rozijnen, 3 nijntje koekjes, nog een paar kinderkoekjes, knijpfruit, en een paar nijntje mini boekjes ontvangen, allemaal verpakt in plastic en ook nog versierd met slingertjes.

Kunnen wij alsjeblieft stoppen met het geven van deze kindertraktaties en uitdeelcadeautjes? Want wie wil er nou echt spelen met drie bellenblaas setjes? Of wie leest drie dezelfde nijntje boekjes? In mijn ogen is dat allemaal rommel en in ons huis eindigt het meestal in de prullenbak.

Noem mij een zuurpiet, een zeikerd. Maar hebben wij nog niet gehoord over plastic soup en de milieu schade wegwerp artikelen veroorzaken?

Ik snap wel dat het makkelijk is om zo’n kant en klaar traktatie in de winkel te kopen of online te bestellen. Ik ben ook een moeder en ik werk full-time. Ik snap hel goed dat het tijd, energie, en zeker geld bespaart. Je hoeft niet na te denken en je sociale verplichting heb je al voldaan.

Maar vergeet ook niet dat deze gewoontes ten koste gaan van ons milieu, en uitendelijk aan de toekomst van onze kinderen. Wat voor soort planeet willen wij voor hen achter laten? Die zo vervuild is dat ze geen garante hebben op schoon water en lucht?

Neem mij niet kwalijk. Ik heb niks tegen cadeautjes geven. Ik vind het belangerijk dat kinderen leren dat zij moeten delen en anderen blij moeten maken. Maar wij kunnen dat ook doen zoner het milieu verder te belasten.

Hier heb ik vijf milieu-vriendelijke alternatieven van het traktaties of uitdeelcadeautjes:

  1. Donatie aan goede doel ten name van de groep/kindjes
  2. Herbruikebare spullen (bij. rietjes)
  3. Zelfgebakken koekjes.
  4. Fairtrade chocolade reepjes (ipv. knijpfruit of koekjes)
  5. Gewoon niks.

Nederland loopt achter me de klimaat doelen. Bovendien het lijkt alsof onze politici denken dat een klimaatakkord betekent dat zij de burgers met hogere heffingen mogen belasten.

Zullen wij ons deel gewoon doen en stoppen met die plastic rommel van onze kindertraktaties?

Met vriendelijk groet,

The birthday grinch (ook een moeder)

Share: